Fitnessoefeningen voor thuis: vijf tips

Fitness - 20 September 2014

Geen fan van de sportschool? Pak dan je fitnessspullen en maak gebruik van onze tips voor de beste fitnessoefeningen voor thuis. De ontbrekende uitrusting voor deze oefeningen kun je aanschaffen op Decathlon.nl.

Tip 1: springen is winnen
Door te touwtjespringen train je het reactievermogen van je voeten en je benen, billen, armen en buikspieren. Je traint er dus je boven- én onderlichaam mee. Ook je concentratievermogen verbeterd door regelmatig te touwtjespringen. Let wel: spring op een ondergrond die meegeeft en draag sportschoenen om je gewrichten te beschermen. Bij Decathlon schaf je voor slechts 3,50 euro een springtouw aan.

Tip 2: zwaar, zwaarder, zwaarst
Het is letterlijk en figuurlijk één van de zwaarste trainingen in de sportschool: de work-out met een setje halters. Maar het ook één van de betere fitnessoefeningen voor thuis. Met de gewichten train je verschillende spiergroepen en je kunt simpelweg de intensiteit van een training aanpassen door een zwaarder paar halters te kiezen. Denk tijdens elke training wel aan je houding: in een verkeerde positie forceer je spieren waardoor de kans op een blessure toeneemt. Overigens vind je op Domyos.nl allerlei video’s waarin haltertrainingen worden uitgelegd en voorgedaan. Wel zo handig ter voorbereiding van je fitnessoefeningen voor thuis. Vind je halters toch wat onhandig? Schaf dan een set gymweights aan!

  • Workout met kleine halter
  • Workout met grote halter

Tip 3: flexibel als elastiek
Trainen met een elastiek: niet met de elastieken van de postbode, maar met de Elastibands van Domyos. Hiermee kun je stretchen, je spieren opwarmen voor een training of spiergroepen verstevigen. De set bestaat uit drie kleuren en elke kleur staat voor een bepaalde moeilijkheidsgraad. Door een kleur te kiezen kun je de intensiteit van een training aanpassen. Fitnessoefeningen voor thuis met de Elastibands vind je ook op Domyos.nl. Met de juiste oefeningen verbeter je jouw figuur en maak je delen van het lichaam steviger, zoals buik, billen, armen en borst.

Tip 4: word Superman/-woman
Voor de volgende fitnessoefening heb je niet meer nodig dan een yogamat, tenzij je een dame bent. Dan is een sportbeha ook een aanrader. Deze training dient ter versterking van je onderrug en gaat als volgt: ga plat op je buik liggen, neus richting de grond, armen voor je uitgestrekt. Je lichaam is nu een rechte lijn. Til vervolgens je benen en armen tegelijkertijd op, houd deze positie (alsof je als Superman/-woman door de lucht vliegt) een tel vast, en laat je armen en benen weer rustig zakken. Herhaal deze handeling tien tot twaalf keer, rust even uit en doe de oefening nog een keer of vijf.

Tip 5: trainen op een trap
Dit is één van de fitnessoefeningen voor thuis waarvoor je niet meer nodig hebt dan een paar hardloopschoenen en een (brede) trap. Het eerste vind je in allerlei kleuren, maten en prijsklassen bij Decathlon. De trap moet je echter opzoeken in je eigen huis of in de omgeving waar je het liefst buiten sport. Heb je er één gevonden, dan kun je aan de slag met het trainen van je benen, dijen, billen en buikspieren. De oefeningen die je op de trap kunt doen zijn simpel, maar daardoor niet minder effectief. Voel je trouwens vrij om je eigen fitnessoefeningen voor thuis te bedenken. De volgende oefeningen kun je sowieso eens proberen:

  • Ren een aantal keer de trap op en af. Je kunt deze oefening verzwaren door treden over te slaan;
  • Spring in gehurkte houding, trede voor trede, de trap op. Probeer niet te lang stil te staan;
  • Hinkel de trap op met je linkerbeen, hinkel de trap af met je rechterbeen. Doe de oefening daarna andersom, dus rechterbeen op, linkerbeen af;
  • Ga in spreidstand (zet je benen niet te wijd uit elkaar) staan en spring met beide benen van trede naar trede.

Nu weet je precies hoe je diverse fitnessoefeningen voor thuis kunt uitvoeren. Mocht je nog vragen of tips hebben laat het hieronder (of op Facebook) weten!