Blijf fit in de winter: conditietips

Fitness - 3 December 2014
fit in de winter: tips

In de winter is het voor sommige mensen een stuk lastiger om de motivatie te vinden om te gaan sporten. Het is koud buiten, ‘s ochtends is het nog donker en het liefst blijf je gewoon lekker binnen. Maar wil je toch óók fit in de winter zijn? We geven je een aantal tips om te blijven bewegen, zowel thuis als buiten.

Binnen en buiten zijn er voldoende mogelijkheden om in de winter aan je conditie te werken. Natuurlijk zou je kunnen kiezen voor een fietstrainer, roeimachine of loopband, maar er blijven ook genoeg opties over als je geen budget (of ruimte in huis) hebt om een persoonlijke home gym aan te leggen. Yoga is een uitstekende vorm van beweging om thuis te proberen, en ook voor pilates hoef je niet diep in de buidel te tasten. Natuurlijk is touwtjespringen ook een voordelige manier van bewegen: als je binnen niet genoeg ruimte hebt, stap je gewoon de tuin in of de stoep op.

fit in de winter: pilates

Seizoenssport: schaatsen

Waar vroeger standaard de sloten dichtvroren en de natuurijsbanen elke winter open gingen, zijn we voor schaatsen tegenwoordig steeds vaker aangewezen op de kunstmatige schaatsbaan. Het ijs blijft ons aantrekken en een oer-Hollandser manier van sporten is er bijna niet. Ook voor schaatsen geldt dat een warming up is aan te raden voordat je wat rondjes maakt. Je spieren moeten warm draaien, vooral als het buiten koud is. Probeer de volgende schaatstips te onthouden, op die manier blijf je zéker fit in de winter:

  • Adem in door je neus en adem uit door je mond
  • Draag meerdere laagjes kleding
  • Als je samen met iemand gaat sporten, ben je sneller gemotiveerd om naar buiten te gaan
  • Omdat veel warmte via je hoofd verdwijnt, draag je een muts
  • Trek altijd handschoenen aan op de ijsbaan (op veel banen is dit zelfs verplicht, want denk vooral niet aan de gevolgen als je onverwachts valt en er schaatst iemand over je hand heen)

blijf fit in de winter: schaatsen

Hoe blijf jij in beweging als het buiten koud en donker is? Geef ons tips in de comments!