Een rugzak met waterzak of een bidon? Vijf tips

Running - 14 September 2014
Rugzak met waterzak

Welke sport je ook beoefent, hydrateren is belangrijk. Vooral bij duursporten als hardlopen, trailrunning, mountainbiken en wielrennen is het belangrijk om goed op je vochthuishouding te letten. Is je vochtbalans in orde, dan kan je lichaam optimaal presteren. Decathlon levert bidons en rugzakken mét waterzakken, zodat je tijdens je sportinspanningen in topconditie blijft.

Sporten zonder onderbreking

Stel jezelf eerst de vraag: heb ik een bidon of een rugzak met waterzak nodig? Welnu, dat hangt af van de sport die je beoefent. Houd je het op een uurtje sporten per keer, dan volstaat een bidon met een inhoud van een halve liter. Ben je een wielrenner, mountainbiker, trailrunner, hardloper of beoefen je een andere (buiten)sport waarbij je uren achter elkaar zweet? Dan heb je wel een rugzak met waterzak nodig, want die heeft een grotere inhoud. Bovendien kun je door middel van een drinkslang onderweg, zonder onderbreking van je sportactiviteit, drinken uit de waterzak.

Bidon of rugzak met waterzak?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een bidon of een rugzak met waterzak? Lees onze tip-5 en je weet het.

Tip 1: goed in de hand
Let bij het kopen van een bidon op de vorm en de afmetingen: hij moet tenslotte ook passen in de bidonhouder van je fiets. Kies een bidon die goed in de hand ligt zodat je ‘m tijdens het sporten niet uit je handen laat vallen. Denk ook na over de inhoud van de bidon. Een exemplaar met een inhoud van meer dan een halve liter is pas nodig als je minimaal twee tot drie uur sport per keer. Bij Decathlon vind je ook bidons inclusief bidonhouder en bidonriemen voor trailrunning en hardlopers.

Tip 2: meer dan drinken
Sport je langer dan drie uur per keer dan is het verstandig om een rugzak met waterzak aan te schaffen. Een waterzak heeft een grotere inhoud dan een bidon (variërend van 1 tot 3 liter of meer) en biedt ook de mogelijkheid om meer dan alleen drinken mee te nemen. De meeste waterzakken zijn geïntegreerd in een rugzak met allerlei handige opbergvakjes zodat je bijvoorbeeld ook wat te eten kunt meenemen.

Rugzak met waterzak 5

Tip 3: less is more
Denk voordat je een rugzak met waterzak koopt goed na over wat je wilt meenemen tijdens je sportactiviteit. Probeer niet teveel mee te nemen, want bepakt en bezakt sporten is bijzonder oncomfortabel en zorgt voor onnodige belasting van je rug en schouders. Schaf dus een rugzak met waterzak aan die precies genoeg ruimte biedt voor je drinken en andere spullen. Less is more.

Tip 4: vergeet de ventilatie niet
Sport je vaak onder warme omstandigheden? Let dan bij aanschaf van een rugzak met waterzak op de ventilatie. Een rugzak met een goede ventilatie en zweetafvoer voorkomt die natte plek op je rug. Kies bovendien voor een exemplaar dat je goed kunt ‘vastbinden’ op je rug zonder dat hij knelt of je bewegingen belemmert. Stel je rugzak af op je lichaam als er spullen in zitten, niet als hij leeg is.

Tip 5: bijtijds drinken
Tot slot een algemene tip met betrekking tot drinken tijdens het sporten: wacht niet met drinken tot je dorst hebt. Dorst is een teken van vochttekort en dat gevoel moet je voor zijn. Ons advies: neem om de 10 tot 15 minuten een paar slokken water of sportdrank en je blijft in topconditie tijdens je sportinspanningen.

Mocht je vragen of tips hebben,  schroom dan niet om ze hier te stellen of te delen. Je kunt ons ook vinden op Facebook en daar je kun ook terecht met vragen en tips.