De wereld in je rugzak: Backpacken met Decathlon

Overige - 5 May 2017

Backpacken is in 2017 niet meer uitsluitend voor net afgestudeerden die ‘even’ in zes maanden de wereld willen zien. Steeds meer jongeren- en volwassenen trekken er steeds vaker op uit. Of je nu een ervaren reiziger bent of nog nooit in een vliegtuig hebt gezeten: Decathlon geeft je vijf tips voor jouw volgende trip.

Gebruik gezond verstand

De lokale bevolking, de autoriteiten in een land, je reisgenoten en dat duiveltje en engeltje op je schouder: Luister naar ze. En in geval van twijfel? Denk dan even goed na, als je ver van huis- en haard zit. We willen dat je heelhuids terug komt met de meest fantastische verhalen over de meest gestoorde onderwerpen. Maar jullie hebben the Hangover gezien. Zullen we afspreken dat je zonder tribal in je gezicht terugkeert?

 

Pak verstandig

Je rugzak is je beste vriend, tijdens je avontuur. Voor sommige (nieuwe) reizigers is het echter nogal een zware vriend. Vergeet niet: Je gaat heel wat uren met deze knaap op je rug rondlopen! We vroegen jullie laatst om input voor deze blog, en zoals iemand al zei: ‘Een tube wasmiddel is minder zwaar dan tien extra setjes kleding.’ Ook veel gelezen: Rol je kleding op. Neemt minder ruimte in én je kledij kreukt minder!

Stoute, maar goede schoenen

Backpacken is een avontuur, en we gaan je niet zomaar aanraden altijd binnen de lijntjes te kleuren op jouw feestje. Maar welk spannend verhaal je ook tegemoet loopt, loop in ieder geval op degelijke schoenen. Op vlakke wegen volstaat een goede wandel- of hardloopschoen. Bij oneven terrein is het misschien verstandig een hoger model te kiezen.

Je eerste backpack? Laat je adviseren!

Martijn Cober werkt bij Decathlon Apeldoorn en is daarnaast mede ontwerper van de backpacks van Quechua / Forclaz. Hij is zelf fanatiek reiziger en weet dus hoe belangrijk het is dat een backpack lekker zit. ‘Als Nederlanders hebben we een andere morfologie (lichaamsbouw) dan de gemiddelde Fransman. We zijn het langste volk ter wereld!’ Hij zegt dat er voor elke lengte en lichaamsbouw andere eisen aan een backpack gesteld kunnen- en moeten worden (dames-heup-vorm en schouderbreedte). ‘Daarom is het zo belangrijk dat mensen naar de winkel komen, verschillende modellen uitproberen en zich laten adviseren.’ Zo kun je voorkomen dat een rugzak te belastend draagt voor (bijvoorbeeld) het sleutelbeen. ‘Ik ben zelf 1.93 meter. Sommige systemen gaan dan nét, andere exemplaren zijn dan beter geschikt.’ En een goede backpack? Die hoeft niet duur te zijn. ‘We hebben modellen van vijftig euro die enorm comfortabel te zijn bij beperkte belading. Maar ik zou tegen mensen zeggen: Heb je er één aangeschaft, ga het internet op en neem een half uurtje de tijd om hem goed af te stellen en te oefenen. Zo haal je het maximale uit jouw backpack.’

Deel je ervaringen

Het is niet zo leuk als de reis zelf, maar het komt in de buurt! Maak foto’s, houd een dagboek bij, film hier-en-daar een vlog. Vertel bij thuiskomst aan iedereen die het horen wilt hoe jouw reis je leven verrijkt heeft. Ook bij Decathlon lopen tientallen enthousiaste sportvrienden rond die jou veel meer tips en trucs kunnen vertellen, dan wij hier in deze blog kwijt kunnen.