De voor- en nadelen van stretchoefeningen

Running - 20 February 2015
Voor- en nadelen van stretchoefeningen

Stretchoefeningen kun je op veel verschillende manieren doen, en vooral amateursporters vergissen zich nog wel eens in wat voor soort oefeningen ze moeten doen. Zo ook bij hardlopen. We helpen je met de verschillen tussen actief en passief stretchen en de bijhorende voor- en nadelen van stretchoefeningen bij hardlopen.

Actief stretchen
Wanneer je actieve stretchoefeningen doet, maak je gebruik van je eigen spieren om een andere spier los te maken en te rekken. Wanneer je bijvoorbeeld je tenen zover mogelijk omhoog beweegt terwijl je knie gestrekt is, stretch je je kuit en rek je de kuitspier. Een voordeel van actief stretchen is dat het moeilijk is om een spier te verrekken omdat je het voelt wanneer een spier te ver gerekt wordt. Ook bij een spierblessure is actief stretchen goed: omdat je spieren kwetsbaarder zijn, kun je door actieve stretchoefeningen voorzichtig beginnen met prikkels te geven zodat de spier weer op lengte komt zodat je weer door kunt gaan met hardlopen.

stretch1

Een nadeel van actief stretchen is dat je bijvoorbeeld kramp voelt wanneer je te ver rekt, waardoor je spieren niet volledig gestretcht worden omdat je door het pijnlijke gevoel niet verder zult gaan. Je lichaam is een goede raadgever, en wat betreft actief stretchen is het aan te raden dit te doen wanneer je een spier wilt ontspannen.

Passief stretchen
Bij passieve stretchoefeningen gebruik geen eigen spieren om andere spieren op gang te brengen. Denk aan de oefening waarbij je achter je hoofd met je ene arm aan de gebogen elleboog van je andere arm trekt. Passief stretchen is langer vol te houden omdat je lichaam minder snel prikkels geeft of aangeeft dat je iets forceert. Het is een goede manier om geleidelijk aan leniger te worden, maar het is geen goede manier van warming up wanneer je wilt gaan hardlopen terwijl je dat niet vaak doet. Verkeerd stretchen kan het risico op blessures zelfs verhogen!

stretch2

Hoe stretch jij?

Maak je gebruik van stretchoefeningen tijdens je warming up of cooling down? Laat in de comments weten welke manier van stretchen voor jou het beste werkt (en waarom)!