Emanuel; “Bergsport zit in mijn bloed”

Wintersport - 20 February 2019

Bergsport zit in mijn bloed. Ik kom van jongs af aan al in de Noorse bergen vanwege mijn moeder die daar vandaan komt. Mijn broer nam me toen ik oud genoeg was mee op meerdaagse trektochten. Hij klimt en boulderd al vanaf dat hij jong is en is ook alpinist. Ik herinner me hoe hij met zijn verhalen terug kwam na de Mont Blanc te hebben beklommen. Ik was ongelofelijk onder de indruk van hem. Dat wil ik ook!

 

Bergen

Ik ben zelf pas op wat latere leeftijd begonnen met boulderen. Mijn zusje was een half jaar voor mij al begonnen. Toen ik na een dipje op zoek ging naar een sport om weer wat fitter te worden vroeg ze me om mee te gaan. Vanaf dat moment ben ik verliefd op de sport en daar dus ook heel fanatiek mee bezig. Boulderen is een full body sport en dus een heel mooi alternatief voor fitness.

 

Meer dan gewoon klimmen

Maar boulder gaat veel verder dan dat. Het oplossen van bouldersroutes die je door middel van een combinatie van kracht, lenigheid en techniek oplost is uitdagend. Het heeft een spelelement in zich. Ik kan als ik met een bepaald project (een route) bezig ben s´avonds in bed elke beweging van de route eindeloos herhalen in mijn hoofd. Soms kan het plaatsen van een duim of verplaatsing van je voet het verschil maken.  Dat is ergens een heel individueel proces maar tegelijkertijd is de sport ontzettend sociaal. Soms doet het me denken aan het skateboarden wat ik vroeger deed; we hingen dan als groep op straat en moedigde elkaar aan op trucs te doen. Dat gebeurt in de boulderhal eigenlijk precies zo; binnen no time staan er mensen bij elkaar te kijken, met elkaar mee te denken om een bepaald boulder probleem op te lossen, en natuurlijk hard te juichen als iemand de route uitklimt.

 

start2boulder

De afgelopen jaren heb ik als beeldend kunstenaar een hele hoop mooie projecten mogen doen. Daarbij heb ik wel financiële vastigheid nodig. Zo kwam ik bij Decathlon. Mijn komst bij Decathlon viel samen met een bijzondere verandering binnen het bedrijf. Er zijn nu niet langer managers maar we hebben zelfsturende teams.  Per sport hebben we een leader die zorgdraagt voor zijn of haar passiesport. Zo ben ik sportleader klimmen en alpinisme geworden in de Rijnhal in Arnhem. Het feit dat ik de tijd krijg om me volledig te storten op mijn passie sport maakt dat dit voor mij al snel niet meer als een gewoon bijbaantje voelde. Met heel veel plezier geef ik vorm aan mijn sport in onze winkel, verspreidt kennis onder collega´s over klimmen en organiseer en geef ik klimcursussen genaamd Start2Boulder om onze klanten gratis te laten kennis maken met de bouldersport. De mogelijkheid om mijn creativiteit en de behoefte om ondernemend te zijn hier bij Decathlon volledig tot zijn recht kan laten komen maakt dit voor mij een geweldig bedrijf. En natuurlijk door bij te dragen aan de primaire missie van decathlon: Sport toegankelijk maken voor iedereen!