Beginner’s guide: Rugby

Teamsport - 6 February 2015
beginner's guide rugby

Dit weekend beginnen de rugby Six Nations: een jaarlijks terugkerend kampioenschap tussen de zes Europese rugby grootmachten Ierland, Engeland, Wales, Schotland, Frankrijk en Italië. Elke rugbyfan kijkt uit naar dit toernooi en dat is terecht. Maar wie voor het eerst met rugby in aanraking komt, kan de sport ervaren als een chaotische verzameling van ontcijferbare bewegingen en botsingen. Rugby is echter een zeer technisch en georganiseerd spel. Een Beginner’s Guide: Rugby!

  De essentiële basiskennis:
– Elk team bestaat uit 15 spelers
– Er worden twee helften van 40 minuten gespeeld
– Vijf punten worden gescoord door de bal over de achterlijn te drukken (try)
– Drie punten worden gescoord bij een penalty-goal of drop-goal tussen en over de doelpalen
– Twee punten worden gescoord na het converteren van een try
– De bal mag alleen naar achteren worden gegooid

Spelhervattingen

De verschillende spelhervattingen van een rugbywedstrijd bestaan uit: een lineout, maul, ruck en een scrum. Het doel van de scrum is om het spel (na een kleine overtreding of oponthoud) snel, veilig en eerlijk te herstarten. Een scrum wordt gevormd in het speelveld met acht spelers van elk team, gebonden met elkaar in drie rijen. Omdat ze zo dichtbij de tegenstander komen, schuiven de hoofden van de eerste rij onderling in elkaar. Dit creëert een tunnel waar de scrumhalf de bal ingooit zodat de eerste rij spelers kunnen strijden om balbezit door de bal te hoeken met één van beide voeten.

Het doel van een lineout is om -nadat de bal uit is gegaan- het spel snel, veilig en eerlijk met een inworp tussen twee rijen van spelers te herstarten. Een lineout kun je vergelijken met een jump-ball bij basketball, waarbij beide teams tegenover elkaar staan opgelijnd maar waarbij één team de bal in het midden van de tunnel gooit.

Een maul begint wanneer een baldrager door één of meerdere tegenstanders wordt vastgehouden, en één of meerdere teamgenoten van de baldrager zich aan hem binden. Een maul bestaat daarom uit tenminste drie spelers, allen op hun voeten; de baldrager en één speler van elk team. Alle betrokken spelers moeten aan of in de maul gebonden zijn en moeten op de voeten staan en richting de doellijn bewegen.

beginner's guide rugby

Een ruck is een spelfase waar één of meerdere spelers van beide teams, op hun voeten, in fysiek contact, om de bal die op de grond ligt zijn aangesloten. Spelers rucken indien zij in een ruck staan en hun voeten gebruiken om te proberen om het balbezit te winnen of te behouden, zonder schuldig te zijn aan gemeen spel.

Spelregels

De voordeelregel krijgt prioriteit over de meeste andere spelregels. Het doel van de voordeelregel is om het spel meer continuïteit te geven met minder oponthoud wegens overtredingen. Spelers worden aangemoedigd om tot het fluitsignaal te spelen, ondanks overtredingen van de tegenstanders. Indien het team dat niet in overtreding is voordeel kan behalen, zal de scheidsrechter niet onmiddellijk fluiten. Veel voorkomende overtredingen zijn buitenspel (offside), een knock-on (een voorwaartse pass) en onsportief spel. In het open spel staat een speler buitenspel als de speler zich voor een teamgenoot bevindt die de bal draagt, of voor een teamgenoot die als laatste de bal heeft gespeeld.

Een speler met de bal mag worden gestopt door middel van een tackel. Een tackel vindt plaats indien de baldrager wordt vastgehouden door één of meerdere tegenstanders en naar de grond wordt gebracht. De tackelaar moet de getackelde speler direct loslaten en de getackelde speler moet de bal loslaten, zodat spelers die op hun voeten staan hiermee verder kunnen spelen.

Spelers

Rugby kan worden gespeeld door veel verschillende typen spelers: voor elk postuur of lichaamsbouw is er wel een plek in een rugbyteam. De vijftien spelers kunnen in twee groepen worden verdeeld: de voorwaartsen en de lijnspelers. De voorwaartsen maken deel uit van de scrum: de eerste rij van de scrum bestaat uit een loose-head prop (1), een hooker (2) en een tight-head prop (3). De tweede rij, die tegen de props en de hooker duwen, bestaat uit twee locks (4 en 5) en de derde rij uit twee flankers (6 en 7) en een nummer 8. Het doel van deze groep spelers is voornamelijk om balbezit te winnen. Het zijn de sterkere en zwaardere spelers, die hun lichaam en kracht gebruiken om hun tegenstander te verslaan.
De lijnspelers daarentegen zijn de spelers die het van hun snelheid moeten hebben. Ze bestaan uit de scrumhalf (9), flyhalf (10), de inside en outside centers (12 en 13), twee wingers (11 en 14) en een fullback (15).

beginner's guide: rugby

Uitrusting

Rugbyers spelen hun wedstrijden op noppenschoenen en in principe zonder bescherming. Indien een speler dit wenst dan kan hij een gebitsbeschermer of een hoofdbeschermer (scrumcap) dragen.

Puntentelling

Het doel van het spel is om meer punten te scoren dan de tegenstander door de bal te dragen, passen, trappen en te drukken. Een try heeft de meeste waarde. Deze wordt gescoord door een bal op de grond te drukken in het doelgebied van de tegenstander. Dit is vijf punten waard en geeft het team de kans om een conversie kick te doen. Deze conversie kick levert twee extra punten op. Hij wordt genomen op de plek in lijn met de plek waar de try is gedrukt. Voor sommige overtredingen kan een penalty kick worden genomen; een trap op doel die drie punten waard is. Tenslotte kunnen er drie punten worden gescoord met een dropped goal: een kick op doel waarbij de speler de bal eerst op de grond laat stuiteren.
Behalve deze rugbyvariant –Union– zijn er nog verschillende vormen, zoals de Olympische variant rugby Seven-a-side, Ten-a-side, rugby league en touch rugby.

Reageer!

Vind jij rugby ook een supersport en mis je nog iets in onze Beginner’s Guide? Ben je bekend met het rugby aanbod van Decathlon? Laat weten wat je van onze collectie vindt of hoe we je verder kunnen helpen!