BEGINNER’S GUIDE: RUGBY (DEEL 2)

Teamsport - 29 October 2015
Rugby_Kipsta_Overview

Rugbybenodigdheden bij Decathlon

Het WK rugby nadert de eindfase van het toernooi. Voor het eerst in de geschiedenis van het WK rugby treffen de buurlanden Nieuw Zeeland en Australië elkaar in de finale. De ‘All Blacks’ wonnen het toernooi vier jaar geleden en kunnen nu dus hun titel prolongeren.

Doordat dit WK live te zien op de Nederlandse televisie zijn veel kijkers in aanraking gekomen met deze voor sommigen nog onbekende sport. Deze publiciteit levert de clubs veel nieuwe leden op, omdat WK volgers zo enthousiast zijn geworden om deze sport zelf te gaan beoefenen. Ben jij ook nieuwsgierig geworden? In deel 1 van de beginner’s guide lees je meer over de regels van rugby. In de BEGINNER’S GUIDE: RUGBY (deel 2) helpt Decathlon je om met de juiste uitrusting op het veld te verschijnen.

Schoenen

Rugbyers spelen hun wedstrijden op noppenschoenen. Dit kunnen voetbalschoenen zijn, maar er zijn ook speciale schoenen ontworpen voor rugby. Deze zijn van sterke materialen aan het bovenwerk en de zool.

Er zijn verschillende schoenen voor droog en drassig terrein, en rugbyschoenen hebben meestal 6, 10 of 12 noppen. De hoeveelheid en lengte van de noppen bepalen de grip van de schoen, maar ook de wendbaarheid. Voorwaartsen hebben over het algemeen langere noppen, voor extra stevigheid in de scrum. De lijnspelers moeten wendbaarder zijn en gemakkelijker kunnen afremmen en versnellen. De schroefnoppen kunnen worden vervangen met rubberen of aluminium noppen. Vergeet deze niet voor gebruik stevig vast te draaien.

Rugbyschoen_drassig_onder

Schoen voor drassig terrein

Schoen voor droog terrein

Schoen voor droog terrein

 

Bescherming

In principe speelt een rugbyer zonder bescherming. Het wordt wel aangeraden om met een gebitsbeschermer te spelen (voor de jeugd is dit verplicht), en indien een speler dit wenst dan kan hij een hoofdbeschermer (scrumcap) of schouderstuk dragen.

Rugby_Kipsta_Scrumcap

Bernard Le Roux in actie

 

De basis gebitsbeschermers, ook wel bitje genoemd, zijn er al vanaf 3,99 euro. Met behulp van heet water vorm je deze naar jouw gebit. Voor de beste pasvorm kun je er ook één laten aanmeten bij je tandarts.

De meeste scrumcaps kom je tegen bij de spelers die in de scrum staan. Maar tegenwoordig zijn veel spelers zich bewust van het risico op hoofdletsel en dragen ook de zogenaamde lijnspelers deze hoofdbescherming. De caps van Kipsta voldoen aan de IRB-normen en zijn ontwikkeld samen met onze spelers uit de Franse top 14. Bernard Le Roux, speler van het Franse nationale team, speelde gedurende het WK met de Kipsta Full H 500.

Een schouderstuk, ook wel shoulder pads genoemd, is te verkrijgen in diverse modellen. Zo heeft Kipsta de modellen 300, 500 en 700, waarbij het verschil met name zit in de hoeveelheid beschermzones. De 300 beschermd de schouders en de ribben, de 500 ook de maag en middenrug en de 700 heeft ook nog bescherming voor de bovenarmen. Als je de shoulder pads wilt dragen tijdens wedstrijden, dient deze te zijn voorzien van een IRB-label.

ScrumcapRugby_bitjeRugbyshirt


Kleding

Speciale kleding is voor rugby niet vereist. Een stevig shirt en broekje is wel aanbevolen, omdat het er vrij hard aan toe kan gaan op het rugbyveld. In de wintermaanden kan thermokleding worden gedragen en bij nat weer of veel wind is een zogenaamde smocktop een onmisbare accessoire.

Rugbybal

Training

Misschien wel de belangrijkste benodigdheden bij het rugby is de bal. De bal kenmerkt zich door de ovale vorm. Van de officiële wedstrijdballen, zijn er drie verschillende maten rugbyballen: de M3 voor spelers tussen de 5-9 jaar, de M4 voor spelers tussen de 10-14 jaar en de M5 voor iedereen van 15 jaar en ouder. Een bal met reliëf zorgt voor meer grip. Vooral gemakkelijk bij nat weer.

Tot slot zijn er nog diverse trainingsmaterialen die aanwezig zijn bij de rugbyclubs. De tackle bags en stootkussens helpen bij het verbeteren van de techniek van de tackle, rucks en mauls.

Heb je zin om te gaan rugbyen en zoek je nog een rugbyvereniging bij jou in de buurt? Kijk dan op dit kaartje voor de dichtstbijzijnde club.

Bezoek onze webshop of kom langs in één van onze winkels voor de aanschaf van jou rugbybenodigdheden. Voor specifieke rugbyvragen kun je een email sturen naar imara.vanloon@decathlon.com.