Beginner’s guide: fietscomputers

Fietsen - 14 November 2014
beginner's guide fietscomputers

Fietscomputers zijn handige gadgets die je fietstocht tracken. Je maakt ze zelf vast aan je stuur en ze zijn ideaal om bij te houden hoe lang je fietst en hoe snel je gaat. Uiteraard kun je uit nog veel meer statistieken kiezen om bij te houden tijdens je rit: zo kun je bijvoorbeeld zelf een trainingsschema of conditietraining instellen en tracken. Een beginner’s guide voor fietscomputers.

Draadjes vs draadloos
Fietscomputers bieden een hoop mogelijkheden qua statistieken, maar voordat je kiest wat voor jou het meest van toepassing is: de eerste keus is die tussen een draadloos apparaat of juist een computer met bedrading. Fietscomputers met bedrading sturen gegevens door die binnenkomen via een snelheid/afstandssensor op je voorvork en een klein magneetje op het wiel. Elke keer dat het magneetje langs de sensor komt, wordt berekend hoe snel en hoe ver je fietst. Via een snoertje gaan deze gegevens naar de fietscomputer op je stuur.

Draadloos: meer statistieken
Draadloze fietscomputers werken in principe hetzelfde, maar hebben dus geen bedrading nodig. Draadloze fietscomputers hebben bovendien meer mogelijkheden en tracken meer soorten data dan apparaatjes met snoeren. Je kunt ze enerzijds makkelijker op je fiets aanbrengen maar ze zijn anderzijds ook weer prijziger dan varianten met snoertjes. Je moet natuurlijk de batterijen vervangen en sommige gebruikers ervaren ze als minder betrouwbaar wanneer het aankomt op het tracken van je gegevens. Het kan bovendien voorkomen dat je apparaat storing ondervindt door andere draadloze apparaten in de buurt.

Geen sensor, geen gegevens
Of je nu voor draadloos of bedraad kiest, de sensor is het belangrijkste aspect van je fietscomputer. En dan met name de plek waar je de sensor plaatst op je fiets. Het laatste wat je wilt is dat de magneet er toevallig tegenaan tikt tijdens het fietsen, waardoor de sensor van je fiets valt. Het is overigens belangrijk dat je de sensor op je achterwiel aanbrengt wanneer je op een hometrainer fietst: het voorwiel draait immers niet en dus track je geen gegevens tijdens je sessie.

beginner's guide: fietscomputer

Kenmerken
Behalve de snelheid en de afstand kunnen fietscomputers een legio aan statistieken tracken. Sommige apparaten bieden de mogelijkheid om bij te houden met hoeveel kracht je trapt en hoe snel de trappers rondgaan: via deze statistieken kun je je fietstechniek en manier van fietsen verbeteren. Steeds meer fietscomputers hebben een ingebouwde GPS waardoor je routes kunt volgen en kunt vastleggen waar je geweest bent. Je kunt je fietsomputer ook draadloos contact laten maken met je hartslagmeter (bijvoorbeeld via bluetooth), of het apparaat instellen als altometer (voor de hoogte) of barometer (druk). Het hangt een beetje van je budget af hoeveel verschillende statistieken je fietscomputer trackt.

Via je smartphone
Natuurlijk kun je tegenwoordig ook gewoon via je smartphone een enorme hoeveelheid statistieken bijhouden tijdens je fietsworkout. Of je het toestel nu aan je stuur of je arm vastmaakt: vrijwel elke smartphone is voorzien van GPS en er zijn veel apps waarmee je zelf een training opstelt, een route samenstelt en ondertussen snelheid en afstand bijhoudt. Hierbij moet wel gezegd worden dat de GPS-gegevens via een fietscomputer aan je stuur vaak veel accurater zijn dan via je telefoon. Natuurlijk ben je ook afhankelijk van de batterijduur van je telefoon en het bereik van je bluetooth- of mobiele internetverbinding.

Reageer!
Gebruik je een fietscomputer tijdens het fietsen? Is een smartphone juist beter? En welke apps raad je anderen aan? Laat het weten in de comments!