5 vragen aan: hrdlpn.nl

Overige - 18 December 2017
minder verzuim bij sporters

Peter Viveen, Eigenaar hrdlpn.nl

Wat gaaf! Onze hardloopspecialist Mathijs kreeg de mogelijkheid om 5 vragen te stellen aan één van de grootste hardloop websites van Nederland.

Maak kennis met Peter Viveen, eigenaar van www.hrdlpn.nl.

 

Hoe lang loop je al hard? Hoe ben je begonnen?

Ik ben wat je noemt een ervaren rot met meer dan 20 jaar hardloopervaring. Het boeiende is dat het begin anders is dan je van een gepassioneerd hardloper zou verwachten. Ik vond het namelijk niet leuk in het begin. Voor mij was hardlopen echt een manier om mijn conditie in de winter te onderhouden maar echt genieten kon ik toen nog niet. Met collega’s liep ik een eerste 5 kilometer en die finish leek mijlenver weg. Toch begon na een jaar het virus echt goed zijn inslag te krijgen in mijn lichaam. Het hardlopen ging van 5 naar 10 en 20 kilometer.

De eerste halve marathon moest er maar eens van komen. Dit was echt wel bijzonder om mee te maken. De finish van een halve marathon (met het woord ‘marathon’ erin…) was een mijlpaal!

De hele marathon leek een onmogelijke opgave maar mijn familie wilde graag mee naar Berlijn. Zo gezegd, zo gedaan. Het weekend weg was geboekt en het marathon bewijs ook. Trainen en trainen dus. Na die emotionele en zware finish is het eigenlijk alleen maar ‘erger’ geworden. Nu menig marathons later vind ik het nog steeds supermooi en vertel er graag over!

Waarom ben je met hrdlpn.nl begonnen?

Steeds meer vrienden en bekenden wilden meer weten over mijn loopavonturen en ‘hoe zij ook konden beginnen’. Andere mensen motiveren om van de bank af te komen, iets meer te gaan bewegen en ze ook te overtuigen van een mooi hardloopdoel vind ik gaaf. Ik startte HRDLPN om hier meer kracht achter te zetten en dat is nu nog steeds het geval. De motivatie is nog groot en de reacties die ik krijg zijn hartverwarmend. Mensen die echt gestopt zijn met roken, de eerste stappen gezet hebben, afgevallen zijn, hun eerste 5 kilometer lopen…Dit is voor sommigen echt een ommekeer in hun leven. Soms hoor je veel later dat ook die halve en hele marathon behaald is. Dat is toch gaaf als je daar 0,00001% aan hebt bijgedragen.

Wat maakt hardlopen zo leuk voor jou?

Dit motiveren van anderen vind ik het leukste. Daarnaast vind ik het heerlijk om me fysiek te testen en zo ga ik ook graag bij kouder weer schaatsen en fietsen in het voorjaar. Hoe langer hoe beter!

Hoe motiveer jij jezelf om te gaan hardlopen, al het bijvoorbeeld regent/sneeuwt/vriest?

Die motivatie is nu redelijk simpel, maar was het vroeger niet. Tip: leg je hardloopspullen klaar zodat je snel en makkelijk een rondje kunt gaan. Heb je even geen zin of zit je in een mindere ‘hardloopfase’: Heb geen doel maar ga gewoon lekker naar buiten en zie hoe ver je zin hebt.

Heb je nog tips voor mensen die willen starten met hardlopen?

Zeker: gewoon beginnen. Liever nu dan over 1 minuut. Hardlopen is iets wat je moet ervaren en praten erover is mooi, maar de echte ervaring is zoveel gaver!!

Bonusvraag

Heb je nog bijzondere sportervaringen gehad? 

De finish van de marathon van Berlijn was mooi. Ook was de het finishen van de Elfstedentocht heel bijzonder. Toen hij een aantal jaar geleden ‘net niet’ doorging (weet je nog) ben ik met vrienden toch vertrokken in de vroege ochtend. Nederland was wit, mooi en ijzig. Na een hele dag genieten (en een beetje afzien) kwam de finish na 220 kilometer steeds dichterbij. Ons land kan zo mooi zijn en de mensen die je tegenkomt bij schaatsen (en ook hardlopen) is gewoon super!