Decathlon als internationale springplank

Overige - 3 August 2017

Binnen Decathlon zijn we trots op de verschillende mogelijkheden die ons bedrijf zijn werknemers biedt. Max van Ommen van Decathlon Breda was 21 jaar oud toen hij eind 2016 de kans kreeg zijn ondernemende vleugels te spreiden in Ghana.

 

‘Ik heb mijn bachelor Commerciële Economie behaald en mijn scriptie afgerond binnen Decathlon Breda’, legt Max zijn historie kort uit. ‘Ik kreeg een internship in Ghana aangeboden en ben deze uitdaging met collega- en vriend Luuk van den Berg aangegaan. Want kansen krijg je niet. Je pakt ze!’

Max’ moeder is geboren in Nigeria. Samen met zijn vader runde zij een hotel in Kenia. ‘Na alle fotoboeken gezien te hebben, de verhalen gehoord te hebben, was het altijd mijn droom naar Afrika te vertrekken’, zegt Max. Een paar maanden geleden, op 22 april, opende de eerste Decathlon store in Ghana. Max stond aan de wieg.

 

 

Toegankelijk voor iedereen

Lokale Decathlon-winkels bedenken constant acties en promoties om het grotere doel van het bedrijf uit te dragen: Sport toegankelijk maken voor iedereen. Max: ‘In Breda organiseerden we de Decathlon FunRun by Night.’ De opbrengst, bijna 2000 euro, kwam ten goede aan de Decathlon Ghana Sport Foundation, het project dat Max en Luuk startten.

De twee zochten, vonden en trainden jonge sportcoaches in Ghana. Ze leidden een dertienjarige tenniscoach op en vonden een zeventienjarige handbalcoach. De tennis academy werd een feit en de dertienjarige leert inmiddels zo’n vijftig kinderen de sport! In totaal zijn zo’n twintig coaches bezig met wat Decathlon wereldwijd wil doen: Het delen van onze passie voor sport.

Read, Play  & Learn

Ook behoorlijk #sports4all: Het initiatief om disabled people in het land aan het sporten te krijgen. ‘We lieten een blinde man en vrouw zijn dat sporten ook voor hèn was’, aldus een trotse Max. Het strand werd schoongemaakt en –gehouden, maar misschien wel het mooiste was de Read, Play and Learn Library.

Bij dat initiatief werden kinderen – door sport – gestimuleerd goede prestaties op school te halen. Eerst een half uurtje lezen, dan sporten als beloning en daarna nog even lezen. Het is de missie van Decathlon in het klein: Sport gebruiken om grotere, maatschappelijke problemen op te lossen.

 

 

1500 Man aan het sporten

De Ghaneese bevolking omarmde de komst van Max, Luuk en Decathlon. De running academy trok meteen hardlopers, de beach events werden druk bezocht. ‘Één keer stonden we op Aburi Hill op het podium van de Decathlon Sport Truck. Mensen liepen massaal de berg op om te kijken wat er aan de hand was. Binnen twee uur hadden we 1500 man aan het sporten.’

Max en Luuk regelden ook de zakelijke dingen die kwamen kijken bij het oprichten van een winkel. Ze recruteerden personeel, leidden hen op, legden contacten met wie-dan-ook en richtten de winkel in. ‘Maar ik ben vooral als persoon ook gegroeid’, zegt Max. ‘Ik besef me dat je met weinig middelen, héél veel kunt betekenen voor mensen. Je moet niet in problemen denken, maar in oplossingen!’